Vorselaar heeft zich zondagmiddag nog maar eens van zijn beste kant laten zien. Met 2.824 toeschouwers langs het parcours vormden ze zondagmiddag in een knap versierd centrum de langste erehaag in de fietsactie 1000 km Kom Op Tegen Kanker.
Lien Coenen en schepen van jeugd Kobe Vercauteren kregen de eer om na de deelnemende tandems van de Vlaamse Blindenraad als eerste Vorselaar binnen te rijden.
Acteur Eric Goris, ex--veldrijder Bart Wellens reden mee met de tandem en het publiek kon er een wedstrijdje fietsen op rollen tegen matchen. Opbrengst allemaal voor het goede doel.
Vice-premier Kris Peeters, net terug van een reis naar Japan, hield er aan om in Vorselaar het laatste stukje van de 1000 Km van Kom Op Tegen Kanker richting Mechelen mee te fietsen.
Recordbedrag van bijna 3 miljoen euro voor 1.000 km van Kom op tegen Kanker
Bijna 3.500 fietsers, verdeeld over net geen 600 teams, hebben het voorbije weekend de zesde editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker gefietst. Ze zamelden daarmee een geldsom van 2.990.000 euro in. "Een recordbedrag", klinkt het bij de organisatie.
Van donderdag 14 tot zondag 17 mei startten exact 3.485 deelnemers in 598 teams om de zesde editie van de 1.000 km te rijden. Per team werd 5.000 euro ingezameld, wat ervoor zorgde dat op het slotmoment in Mechelen vanavond een voorlopig bedrag van 2.990.000 euro kon worden aangekondigd. Dat bedrag kan nog stijgen omdat teams nog extra ingezameld geld kunnen overmaken.
"Dit is een heel mooie sprong vooruit tegenover het vorige record van 2.635.000 euro vorig jaar", zegt campagnemanager Marina Van den Nouweland. "Wij zijn zeer tevreden. Het 1.000 kilometer fietsen is een prestatie, maar ook het feit dat elk team 5.000 euro inzamelt, toont een grote betrokkenheid aan. Sommigen zijn hier al een jaar mee bezig."
Opbrengst naar aanpak therapeutisch falen
De teller van de zes acties samen komt zo op 11,8 miljoen euro te staan. De opbrengst van de actie dit jaar gaat naar de oorzaken en de aanpak van therapeutisch falen, bij patiënten waar de behandeling niet of maar tijdelijk succesvol was. Vaak is of wordt een tumor tijdens de behandeling resistent.
Kom op tegen Kanker startte de campagne met zes verhalen van zes boegbeelden van de actie. Vanavond worden nog 1.000 verhalen en gezichten voorgesteld met een reusachtige fotocollage.
"Jaarlijks krijgen 40.000 Vlamingen een kankerdiagnose te horen. Op dit moment vechten 250.000 Vlamingen voor zichzelf of een verwante", zegt de organisatie nog.